Nie ma się co dziwić, że rokitnik ostatnio stał się prawdziwym hitem. Jest bardzo smaczny poza tym stanowi źródło wszelkich zdrowych składników. Sięgajmy po rokitnik, który nas wzmocni i odmłodzi.
Rokitnik nazywany również ananasem rosyjskim, jest krzewem który w warunkach naturalnych rośnie na morskich wybrzeżach i w dolinach rzek. W naszym kraju rokitnik występuje jedynie wzdłuż brzegu Morza Bałtyckiego. Gatunki tej niezwykłej rośliny najbogatsze w lecznicze i odżywcze składniki pochodzą z Syberii. Bez problemu rokitniki możemy też hodować samemu w ogrodzie. Najcenniejsze są jego owoce gdyż są prawdziwą kopalnią witaminy C. Najlepszą porą na zbiór rokitnika jest jesień, zaraz po pierwszych przymrozkach. Wtedy to traci ona charakterystyczną goryczkę. Świeże owoce rokitnika zbiera się ze sporym trudem. Są mocno przytwierdzone do pędu, a ponadto gałązki mają ostre ciernie. Aby ułatwić sobie ich zrywanie, możemy ściąć całe gałęzie wraz z owocami zamrozić się w całości. Zaraz po wyjęciu z zamrażarki pamiętajmy, żeby szybko oberwać owoce.
Nieoceniony dla zdrowia
Nie bez kozery można powiedzieć, że w rokitniku zawarta jest niemalże cała apteka. Znajdziemy w nim około 190 substancji, które będą pozytywnie wpływać na nasz organizm. Wśród nich znajdziemy antyoksydanty, witaminy A, C, D, E, K, P oraz te z grupy B, oraz cenne mikroelementy. W leczeniu wykorzystuje się oczywiście owoce rokitnika, liście, a nawet olej z nasion i pulpy owocowej.
Bogactwo witaminy C zawartej w owocach rokitnika powoduje, że sprawdzi się przy zapobieganiu przeziębieniom i różnego rodzaju infekcjom. Po tą niezwykłą roślinę warto również sięgnąć, gdy krwawią nam dziąsła. Zawarta w nim witamina K zwiększa krzepliwość krwi co sprawia, że rokitnik zapobiega krwotokom.
Rokitnik wspomaga krążenie. Dzięki witaminom C i E, zawartym w nim potasie i sterolach roślinnych doskonale wpływa na regulację ciśnienia krwi, obniżenie złego cholesterolu, co może realnie wpłynąć przy profilaktyce wystąpienia zawału i wylewu.
Olej z rokitnika może przyspieszać gojenie wrzodów żołądka oraz dwunastnicy. Owoce rokitnika natomiast mają właściwości przeciwzapalne i są szczególnie zalecane przy występowaniu dolegliwości związanych z reumatoidalnym zapaleniem stawów.
Doskonały w kuchni
Owoce rokitnika doskonale sprawdzą się jako składnik przetworów. Przy odpowiedniej obróbce termicznej praktycznie nie traci witamin. W rokitniku na próżno szukać enzymu askorbinazy, dzięki czemu witamina C nie ulega rozkładowi. Pomarańczowe owoce rokitnika mają kwaskowy smak i ananasowy aromat. Z powodzeniem można robić z nich soki, konfitury, dżemy czy zdrowe galaretki. Liście i owce można również ususzyć i robić z nich herbatki bądź napary.
Przetwory będą znakomitym dodatkiem do deserów, konfitur, kruchych ciast, babeczek a nawet lodów. Dżem z rokitnika znakomicie będzie się komponował z pieczenią, drobiem czy serami. W przypadku mięsnych dań ich smak doskonale podniesie korzenny chutney z rokitnika i dyni. Sporządzony przez nas sok z rokitnika, zastąpi nam cytrynę który dodawać możemy do herbaty oraz mieszać go z innymi sokami podczas przygotowywania domowych, witaminowych i zdrowych koktajli owocowych. Bardzo dobra a przede wszystkim zdrowa będzie przyrządzona z owoców rokitnika domowa nalewka.