Dwa przepisy na świąteczne ciasta

Dwa przepisy na świąteczne ciasta

Nie można wyobrazić sobie Wielkanocy bez pysznych tradycyjnych wypieków. Poniżej podano przepisy na ciasta wielkanocne, których nie może zabraknąć na twoim stole.

Wielkanocna babka

Oczywiście jest wiele wariantów tego ciasta. Ty postaw na Babkę gotowaną.

Składniki niezbędne do zrobienia tego wypieku: 1 ¾ szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka maki pszennej, 1 kostka margaryny, 5 jajek, 1 ½ szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sok z połowy cytryny oraz 1 kieliszek wódki. Potrzebna ci jest również tabliczka czekolady do dekoracji.

Czas na przygotowanie ciasta. Margarynę rozpuść na parze a następnie ostudź. Dosyp cukier puder i zmiksuj. Ciągle ucieraj i stopniowo dodawaj po jednym żółtku a następnie obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodaj kieliszek wódki i sok z cytryny, a następnie ubite na sztywną pianę białka. Całość starannie wymieszaj. Takie ciasto koniecznie musisz przełożyć do formy, która jest przeznaczona do wykonywania ciast gotowanych. Wcześniej tą formę posmaruj margaryną, a po wlaniu ciasta zamknij formę. Od momentu zagotowania się wody, babkę należy gotować 70 minut. Gdy ją wyjmiesz, polej ją czekoladą.

Mazurek tradycyjny

Jest kilka rodzajów takiego ciasta. Tu znajdziesz przepis na Mazurek kajmakowy.

Ciasto wykonasz z: 15 dag mąki, 10 dag margaryny, 5 dag cukru pudru, 1 łyżki śmietany.

Do masy kajmakowej potrzebujesz: 10 dag mleka w proszku, 10 dag margaryny, 15 dag cukru, 1 łyżkę cukru waniliowego oraz 50 ml wody. Do dekoracji przydadzą się bakalie.

Na początki trzeba przygotować ciasto. Margarynę posiekaj z mąką i cukrem pudrem. Rozetrzyj dokładnie palcami wszystkie grudki. Dodaj śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię i wstaw na jedną godzinę do lodówki. Na stolnicy rozwałkuj ciasto na placek i wyklep nim prostokątną formę, którą wcześniej koniecznie wysmaruj margaryną i posyp mąką. Piec 15 min w piekarniku nagrzanym do 200°C. Teraz czas na przygotowanie masy kajmakowej. Do miksera dosyp mleko w proszku, cukier, i cukier waniliowy, dodaj wrzącą wodę i ubijaj do momentu, gdy składniki się połączą. Ostatni krok to dodanie do masy stopionej na parze margaryny. Wszystko ubij starannie na jednolitą masę. Masę rozprowadź na ciepłym spodzie mazurka. Całość udekoruj bakaliami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *