Kruche ciasto – podstawa cukiernictwa

Kruche ciasto – podstawa cukiernictwa

Ciasto kruche to rodzaj ciasta, przygotowywany chętnie nie tylko przez początkujących kucharzy (z uwagi na jego prostotę wykonania), jak również przez najbardziej doświadczonych mistrzów cukiernictwa. Może być w postaci kruchych ciasteczek, zwykłych lub z różnymi dodatkami. Może także stanowić element większych deserów, na przykład być spodem ciasta, tartaletek lub blatem na tort kruchy, a ciasta kruche to naprawdę niebo w gębie…

Do czego podaje się ciasto kruche?

Ten rodzaj ciasta nie musi być używany jedynie do słodkich wyrobów – często używa się go w postaci wytrawnej, na przykład do pasztecików, słonych tart i tartaletek, do znanego w kuchni rosyjskiej kulebiaka i wielu, wielu innych. Aby jednak nasze dania były jak najlepsze – odpowiednio wykonane ciasto kruche jest podstawą.

Jak zrobić kruche ciasto?

Najprostszy przepis na ciasto kruche to wykonanie go z mąki, cukru, masła i jajka (żółtka). Następnie wszystkie składniki się dokładnie zagniata do uzyskanie jednolitej kuli. Ciasto kruche musi być schłodzone, ponieważ ma w sobie dużo masła! Musi się ono roztapiać dopiero w piekarniku. Umieszczamy je więc zawinięte w folię do lodówki, aż się schłodzi, a w międzyczasie możemy przygotować formy do ciasta i rozgrzać piekarnik.

Proporcje składników są podawane bardzo różnie, jednak proponowane najczęściej to ok. 2 szklanek mąki, 200g masła, 2-3 żółtka, szklanka cukru i obowiązkowo szczypta soli! Nieważne, że robimy coś na słodko – jedna szczypta soli musi się tam znaleźć. Piekarnik najlepiej rozgrzać do ok 180 stopni, a nawet odrobinę więcej, a ciasto wypiekać aż do zarumienienia przez około 15 minut.

Pomysły na ulepszenie ciasta kruchego

Jest to przepis zupełnie podstawowy – możemy go modyfikować na swoje sposoby, na przykład dodając cynamonu, przyprawy korzennej lub innych ulubionych dodatków. Aby ciasto kruche miało jak najlepszą konsystencję i smak, mąkę użytą do ciasta należy przesiać przez sito. Użyte masło powinno być w temperaturze pokojowej, a żeby jeszcze lepiej połączyło się z pozostałymi składnikami, możemy je posiekać nożem na drobniejsze cząstki lub nawet zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Niektóre przepisy podają użycie całych jaj, jednak białko jaja zmniejszy kruchość ciasta, a w końcu chodzi o to, żeby było właśnie konsystencji kruchej.

W każdym razie jest bardzo prawdopodobne, że kruche ciasto uda się za pierwszym razem bez zbędnych komplikacji. To bardzo prosty przepis! Możemy się spodziewać znikania naszych wypieków w tempie szybszym, niż zajęło rozgrzanie piekarnika, ale jest to sytuacja jak najbardziej pożądana! Po opanowaniu podstawowego przepisu, nie bójmy się trochę eksperymentować i modyfikować – w końcu każdy mistrz od czegoś zaczynał!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.